Вашингтон, окръг Колумбия – Съединените щати твърдо се съпротивляват на призивите

...
Вашингтон, окръг Колумбия – Съединените щати твърдо се съпротивляват на призивите
Коментари Харесай

Докато САЩ се противопоставят на призивите за прекратяване на огъня, каква е крайната игра на Байдън в Газа?

Вашингтон, окръг Колумбия –  Съединените щати твърдо се съпротивляват на апелите за преустановяване на огъня в Газа, само че до момента в който войната бушува – убивайки хиляди и рискувайки изчерпателен районен спор – пораждат въпроси по отношение на задачите му в поддръжка на израелската атака.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън даде обещание безусловна поддръжка за Израел, като в същото време предизвести против разширение на спора, две цели, които съгласно специалисти съставляват конкуриращи се цели.

Продължете да четете < /h2> лист от 3 детайла Газа се нуждаеше от милиарди помощ преди войната Израел-Хамас: Организация на обединените нации

Турският Ердоган анулира пътуването на Израел поради „ нечовешката “ война в Газа Гневът към Съединени американски щати, европейските съдружници на Израел нараства след гърмежа в болница в Газа < /h3> завършек на списъка

„ Те освен са в несъгласие между тях, само че по-големият приоритет на администрацията наподобява е поддръжката на Израел, вместо да се увери, че няма рискова ескалация “, сподели Трита Парси, изпълнителен вицепрезидент в Quincy Institute, мозъчен концерн, който предизвиква дипломацията.

Американски чиновници споделиха, че задават на Израел „ сложни “ въпроси по отношение на военната му интервенция в Газа, в това число какви са дълготрайните цели на войната. Крайната игра на Вашингтон обаче остава значително недефинирана.

Белият дом неведнъж е отричал всяко „ желание да сложи американски ботуши на земята “. Но все пак Съединени американски щати ускоряват военното си наличие в района и съгласно скорошни известия в медиите Пентагонът е изпратил съветници, които да оказват помощ на Израел да възнамерява очертаващата се наземна инвазия в Газа.

И макар декларираното предпочитание на Байдън да не вижда разширението на спора, има индикации, че това към момента може да се случи. Имаше чести конфликти сред Израел и въоръжената формация Хизбула в Ливан, а през последните дни американските войски в района претърпяха целенасочени – въпреки и лимитирани – офанзиви, за които са упрекнати групировки, съдружници на Иран.

Въпреки че тези конфликти остават овладени, анализаторите предизвестиха, че те могат бързо да ескалират заради план или неправилни калкулации.

Няма ясни цели

И по този начин, какъв е проектът на Съединени американски щати оттатък обезпечаването на израелската военна акция логистично с военна помощ и политически с дипломатическо прикритие на интернационалните конгреси?

„ Изглежда няма явен край от администрацията на Байдън “, сподели Парси. „ Когато става въпрос за този стратегически имидж, е доста мъчно да можем да отличим ясна тактика, която фактически би имала мечтаните резултати. “

Конфликтът стартира на 7 октомври, когато палестинската формация Хамас предприе изненадваща офанзива против Израел от Газа. Повече от 1400 души са убити, а десетки са пленени.

Израел отговори с оповестяване на война на идващия ден. Оттогава тя води непрекъсната бомбена акция, която е умъртвила повече от 6500 палестинци в Газа.

Адам Шапиро, шеф на застъпничеството за Израел-Палестина в Democracy for the Arab World Now (DAWN), основана в Съединени американски щати правозащитна група, сподели, че наподобява, че администрацията на Байдън не е „ дефинирала “ ясна цел, макар цялостната поддръжка на Израел война в Газа.

Байдън прикани за елиминиране на Хамас, само че Шапиро сподели, че военните старания за премахване на групировката е малко евентуално да съумеят.


„ Така че за тях да започват този тип отворена, неразбираема задача с огромна посочена цел в мозъка, която няма никаква аналогия с действителността, просто наподобява [като] нелепост “, сподели той.

„ И съм сигурен, че в последна сметка ще се върне, с цел да навреди на американските ползи в дълготраен проект. “

Още по-неясна, добави Шапиро, е ориста на Газа след бъдеща израелска сухопътна инвазия.

Байдън изрази опълчване на повторното определяне на непрекъснато израелско наличие в обсадената палестинска територия, както беше в предишното. От 1967 година до 2005 година хиляди израелски сухопътни бойци са били ситуирани там.

Брайън Финукейн, старши консултант по американската стратегия в мозъчния концерн Crisis Group, направи паралел сред неяснотата на края на играта на Израел в Газа и въпросите по отношение на тактиката на Съединени американски щати.

„ Целта на Съединени американски щати в поддръжка на Израел е недефинирана до известна степен, тъй като личните цели на Израел в Газа са недефинирани “, сподели Финукане пред Ал Джазира.

Той добави, че даже в случай че Израел смъкна Хамас, той не е дефинирал какво може да размени палестинската формация, която сега ръководи Газа.

Finucane също сподели, че „ наподобява има известно напрежение “ сред поддръжката на Вашингтон за Израел и устрема му да избегне по-широк спор. Ако администрацията на Байдън не успее да възпре Иран и неговите съдружници от разширение на спора, по-голяма районна война може да приключи с присъединяване на американски сили.

„ И това би трябвало да даде същинска пауза на политиците в администрацията на Байдън. Те би трябвало да обмислят да одобряват съвета, който оферират на самите израелци: Помислете по какъв начин ще се развие “, сподели Финукане пред Ал Джазира.

„ Какъв е финалът на Съединени американски щати, в случай че ние — не дай Боже — влезем във въоръжен спор с Хизбула или в задълбочаващ се спор с групите, подкрепящи Иран, които нападат американските сили в Ирак и Сирия с дронове? “

„ Отрицателни последствия “

След войните на Съединени американски щати в Афганистан и Ирак политиците от двете страни на пътеката приканиха за въздържаност във всевъзможни бъдещи военни инициативи, отразявайки по-широката социална отмалялост от отвъдморски спор.

Но Финукейн сподели, че „ зверствата “ на офанзивата на Хамас на 7 октомври „ са трансформирали диалога “ във Вашингтон.

Шибли Телхами, професор по мир и развиване в университета на Мериленд, сподели, че нито Съединени американски щати, нито Иран наподобяват заинтригувани от по-широка военна борба.

„ Въпреки това всички те могат да бъдат въвлечени в това заради някаква неправилна оценка или голямо разширение на войната в Газа “, сподели Телхами.

Той акцентира, че Съединени американски щати не би трябвало сляпо да поддържат военните старания на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, защото тази позиция може да провокира директно американско ангажиране в спора.

„ Не можете да оставите това в ръцете на екстремистко израелско държавно управление, за чиито министри е известно, че имат възгледи, които са в несъгласие както с американските ползи, по този начин и с американските полезности “, сподели Телхами пред Ал Джазира по-рано този месец.

Парси от института Куинси също акцентира, че опитите да се възпре Иран да се причисли към борбата може да се окажат несполучливи, без да се упражнява напън върху Израел също да прояви въздържаност.

„ Това доста добре ще докара до кошмарния сюжет, който считам, че администрацията на Байдън желае да избегне “, сподели той.


Засега администрацията на Байдън разрешава на Израел да организира своята интензивна бомбена акция, която е унищожила цели фамилии в Газа, съгласно Amnesty International. Американски чиновници изключиха даже разискването на преустановяване на огъня, като споделиха, че тези диалози в последна сметка биха били от изгода за Хамас.

Вашингтон също приготвя пакет от помощ от 14 милиарда $ за Израел, в това число милиарди военна помощ.

Джон Хофман, външнополитически анализатор в CATO Institute, либертариански мозъчен концерн, свърза актуалната политика на Съединени американски щати с по-широкия им метод в Близкия изток.

„ Не знам, че администрацията на Байдън има ясна цел тук, с изключение на да се моли това да не докара до по-широк районен спор “, сподели той пред Al Jazeera.

„ От последните няколко десетилетия би трябвало да стане ясно, че продължаващото мятане на пари, оръжия и военни активи в района постоянно има негативни последствия. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР